Trivselsforløb

Mange unge/voksne med autisme og andre særlige behov mistrives i skolen. De unge/voksne oplever angst, stress, depression og ensomhed i en grad, som det aldrig er set før. Mistrivsel i skolen/beskæftigelsestilbud påvirker hele familien og/eller personalet omkring den unge/voksne.  

Når unge/voksne med autisme og/eller AD(H)D tvinges til at være i de forkerte omgivelser, kan det få alvorlige konsekvenser. Unge/voksne med autisme og/eller AD(H)D eller andre udfordringer vil gerne deltage i meningsfulde aktiviteter, såsom skole-/beskæftigelsestilbud, men mange af dem kan ikke. De bliver stressede, kede af det, får angst, nedsmeltninger, depression, kravundgåelse og i sidste ende oplever nogle at få selvmordstanker, fordi de hver dag presses ud over det, de har ressourcer til.  

Målgruppe

Trivselsforløbet henvender sig til unge og voksne, som er glade for dyr. De kan have massivt eller delvist ufrivilligt fravær fra deres eksisterende skole-/beskæftigelsestilbud. Den unge/voksne er et sted i livet, hvor de ikke magter at følge et almindeligt uddannelses-/beskæftigelsestilbud.

De kan have været igennem en psykiatrisk indlæggelse eller været “hjemme-liggere” i flere år. De kan have mistet færdigheder og lysten til livet. Den unge/voksne kan have udviklet en uhensigtsmæssig undgåelsesadfærd, hvor de har fravalgt flere og flere aktiviteter i dagligdagen for at undgå omgivelsernes pres.

Ofte har den unge/voksne en psykisk sårbarhed som for eksempel autisme, AD(H)D, belastningsreaktion, angst, stress og psykisk- somatiske symptomer samt oplever sansemotoriske udfordringer.

Formål

Trivselsforløbet er tiltænkt, som en overgangsfase, hvor den unge/voksne støttes videre fra sin nuværende situation til langsomt at kunne deltage aktiv i meningsfulde aktiviteter relateret til dyrene.

Der arbejdes med udgangspunkt i aktivitet og deltagelse samt den unge/voksnes motivation og ressourcer. Samværet med dyrene bliver midlet til at nå målet om en meningsfuld hverdag, hvor den unge/voksne langsomt vænner sig til at være en del af samfundet igen.

Den unge/voksne vil igennem forløbet blive styrket og rustet til at komme videre med sit liv, og genoptage skole-/beskæftigelsestilbud eller andet tilbud.

Udbytte

Ergoterapi er en sundhedsfaglig, målrettet og individuel behandling, og i trivselsforløbet vil aktiviteter foregå sammen med heste. Trivselsforløbet er et rehabiliteringsforløb.

Samværet med hestene sænker den unge/voksnes stress-niveau, og motiverer dem til at arbejde med sig selv. Den unge/voksne vil få mere kendskab til strukturering og energiforvaltning i dagligdagen ud fra deres sansebearbejdning samt indblik i aktivitetsplanlægning, herunder hvor i dagligdagen de kan forebygge og imødekomme triggere.

Den unge/voksne vil opnå en forståelse for egne sanser og nervesystem samt arbejde med hensigtsmæssige strategier for arousal- og selvregulering. Dernæst vil den unge/voksne opnå en større bevidsthed og evne til at mærke egen krop, og få en forståelse af sin balance mellem stress-sårbarhed, samt hjælp til nye aktivitetsvaner i forhold til kravkapacitet, færdighedsniveau og udviklingspotentiale.

Gradvis vil den unge/voksne genfinde styrken og blive i stand til at overføre tillærte erfaringer og strategier til andre aktiviteter og omgivelser. Når den unge/voksne har genvundet troen på sig selv, og er blevet opmærksom på egne ressourcer samt eget energiregnskab, vil en tilbagevenden til et relevant tilbud føles mindre udfordrende.

Aktiviteter & fokus på hverdagen

Aktiviteterne hos hestene kunne være:

  • Håndtering af hesten.
  • Berøring og nærvær.
  • Åndedrætsøvelser.
  • Sanseøvelser.
  • Træning af hesten fra jorden.
  • Pleje af hesten.
  • Praktiske aktiviteter omkring hesten.

Forløbet indeholder pt. ingen ridning.

Ved at arbejde med hesten igennem disse aktiviteter kan den unge/voksne træne kognition, sanseintegration, fysisk aktivitet i hverdagen, kropskontrol, grov- og finmotorisk funktion, selvtillid, følelses- og adfærdsregulering, sociale- og hestekyndige (interesse baserede) færdigheder.

Det praktiske

Trivselsforløbet er op til 10 timer ugentligt fordelt på 2-3 dage á 2-4 timer pr. gang. Forløbet tilpasses til den enkelte og til den unge/voksnes nuværende situation med fokus på behov og ressourcer. Trivselsforløbet indeholder relevante undersøgelser, observationer og interventioner, som foretages løbende i forløbet. I de 10 timer ugentligt vil der være beregnet tid til journalføring og deltagelse i netværksmøder.

Inden forløbets start, bookes den første afklarende konsultation, hvor den unge/voksnes behov vurderes ift. planlægning og tilrettelæggelse af det videre forløb. Dette er nødvendigt for at kunne skræddersy forløbet til netop den enkelte unge/voksne.

Pris

Op til 6 timer ugentligt – 4.500 kr.

Op til 10 timer ugentligt – 7.500 kr. + evt. kørsel.
Første afklarende konsultation er ikke inkluderet heri.

Første konsultation á 1,5 time – 1200 kr.
Bookes separat.

Bevilling

Tilbuddet kan f.eks. bevilges efter paragraf 11 og 44 i Serviceloven.

Fra 18 år kan der bevilges efter paragraf 102 i Serviceloven.

Sundhedsloven paragraf 140.

Skriv endelig en mail, hvis du har spørgsmål til forløbet.